VII Małopolski Festiwal Smaku: Krzonówka na 1 miejscu

W krakowskim półfinale VII Edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku, sułkowicka krzonówka zdobyła pierwsze miejsce wśród produktów tradycyjnych

Festiwal ma swoje odsłony w siedmiu największych miastach Małopolski. Na każdym organizowany jest plebiscyt, w którym publiczność wybiera najlepsze produkty w czterech kategoriach: „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały”, „Smakołyki z legendą” i „Jak u mamy”.

W kategorii „Tradycyjne specjały” podczas półfinałów krakowskich zwyciężyła krzonówka. Podczas finałów festiwalu na zakończenie lata w Krakowie znajdzie się w doborowej stawce siedmiu wybranych „tradycyjnych  specjałów” małopolskiej kuchni.

Czytaj także

Komentarze

  • Dorota Ruśkowska 22.06.2011 - 18:03
    Gratulacje. To duży sukces. Jadłam. Bardzo smaczna.
    3 Cytuj Zgłoś
  • 23.06.2011 - 9:22
    tą Krzonówke to Sułkowice przywłaszczyły sobie podobno od Jasienicy.;)
    1 3 Cytuj Zgłoś
  • 23.06.2011 - 10:44
    Może odrazu że od Bysiny? Sam nie jestem z Sułkowic ale zbliskie okolicy I Chrzonówkgłównie a wielkanoc gotowało sie i gotuje w Sułkowicach a po nich wkażdej osciennej wsi czyli można powieziec w całej gminie. Poza tym tam gdzie przeprowadziły sie sułkowiczanki np. po ślubie. A skoro ja przedmówca twierdzi że chrzonówka jest z jasienicy to mógl ją wielmożny Pan M.O. wypromowac wcześniej jako potrawe z gminy myslenice. Tylko pewnie do czasu jak chzonówka nie zdobyła tytułu poduktu tradycyjnego nikt w mysleniach o niej nie słyszał...
    3 Cytuj Zgłoś
  • 26.06.2011 - 16:31
    a co to w ogóle jest?
    1 Cytuj Zgłoś
  • 26.06.2011 - 17:12
    U nas gotowało się tak: /to dla zdziwionego/ok. 2 litry kwaśnego mleka zagotować, bełtać, aby się ser nie zrobił, dodać laskę chrzanu, laskę swojskiej kiełbasy, 1 jajko. Zatrzepać śmietanę z mąką i wlać, zagotować, dodać kilka łyżek stopionej słoninki, posolić, popieprzyć, dosmaczyć maggą , vegetą. Można dodać usmażonej cebulki. Pycha.
    Cytuj Zgłoś
Poinformuj o komentarzach