Pcim: Święto Pieczonego Ziemniaka i Korpiela

Pcim: Święto Pieczonego Ziemniaka i Korpiela
Pierwsze Święto Pieczonego Ziemniaka i Korpiela w Pcimiu to powrót do dawnych tradycji i zwyczaji trwale pielęgnowanych na polskich wsiach
Wśród potraw pryzgotowanych z ziemniaka, jak zasmażana zacierka z korpiela, pcimska wodzianka oraz pieczone w ognisku ziemniaki i korpieli gościły również liczne zabawy i konkurencje. Ziemniaczane rzeźby, obieranie ziemniaków na najdłuższą obierkę i degustacja upieczonych ziemniaków. Ten dzień stał się okazją nie tylko do rozpalenia ogniska, pożegnania lata, świętowania i pieczenia ziemniaków, ale także do wspomnień.
Impreza miała na celu powrót do dawnych tradycji i zwyczaji trwale pielęgnowanych na polskich wsiach, zapomnianych, do których każdy wraca w tęsknocie i nawale pracy dzisiejszego dnia. Imprezie towarzyszyły występy zespołów: Dotyk Anioła oraz zespołu wokalnego "Jędrka Paka".
Panie z KGW Pcim częstowały pcimskim jadłem, prezentowały regionalnymi wyrobami rękodzieła ludowego jak ręcznie szydełkowane korale, korale z "tybetu", serwety różnego "kroju" oraz piękne ręcznie robione kwiaty. Obok na stoisku prezentowały się prace z kółka plastycznego GOKiS Pcim oraz ręcznie wykonane bukiety kwiatów w wykonaniu Świetlicy Środowiskowej w Trzebuni. A w obrębie "ziemniaczanych i korpielowych stołów"  przy biesiadnej muzyce tańczyli goście.

 Pierwsze Święto Pieczonego Ziemniaka i Korpiela w Pcimiu to powrót do dawnych tradycji trwale pielęgnowanych na polskich wsiach

Wśród potraw pryzgotowanych z ziemniaka, jak zasmażana zacierka z korpiela, pcimska wodzianka oraz pieczone w ognisku ziemniaki i korpieli gościły również liczne zabawy i konkurencje. Ziemniaczane rzeźby, obieranie ziemniaków na najdłuższą obierkę i degustacja upieczonych ziemniaków. Ten dzień stał się okazją nie tylko do rozpalenia ogniska, pożegnania lata, świętowania i pieczenia ziemniaków, ale także do wspomnień.

Impreza miała na celu powrót do dawnych tradycji i zwyczaji trwale pielęgnowanych na polskich wsiach, zapomnianych, do których każdy wraca w tęsknocie i nawale pracy dzisiejszego dnia. Imprezie towarzyszyły występy zespołów: Dotyk Anioła oraz zespołu wokalnego "Jędrka Paka".

Panie z KGW Pcim częstowały pcimskim jadłem, prezentowały regionalnymi wyrobami rękodzieła ludowego jak ręcznie szydełkowane korale, korale z "tybetu", serwety różnego "kroju" oraz piękne ręcznie robione kwiaty. Obok na stoisku prezentowały się prace z kółka plastycznego GOKiS Pcim oraz ręcznie wykonane bukiety kwiatów w wykonaniu Świetlicy Środowiskowej w Trzebuni. A w obrębie "ziemniaczanych i korpielowych stołów"  przy biesiadnej muzyce tańczyli goście.

Czytaj także

Komentarze

  • 11.10.2011 - 17:52
    Ekstra,że coś takiego chce się organizować,pozdrawiam:)
    6 1 Cytuj Zgłoś
  • Dorota Ruśkowska 12.10.2011 - 17:42
    Byłam. Kapitalna zabawa. Proszę nie przegapić tej imprezy w roku następnym.
    3 Cytuj Zgłoś
  • 13.10.2011 - 9:05
    A ja mam murowanego kandydata na patrona Dni Buraka w Pcimiu.
    5 1 Cytuj Zgłoś
  • 13.10.2011 - 9:16
    Ziemniak, cud natury ;-)
    2 Cytuj Zgłoś
Poinformuj o komentarzach